Hírek > Uniós oltalom alatt a Rögös Túró

2020 maj 19



A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által összeállított és benyújtott bejegyzésre vonatkozó kérelem értékelése után, az Európai Bizottság döntése alapján hagyományos különleges termék védettséget kapott a „Rögös Túró”. 


A magyar gasztronómia hagyományos alapanyagának számító rögös túró igazi hungarikum, a Kárpát-medencén kívül ilyen túró sehol sem kapható, ezért is kezdeményezte a Tej Terméktanács a rögös túró eredetvédelmének megállapítását az Európai Uniónál. A hazai tejtermelés egyötödéből, azaz mintegy 300 millió liter tejből készül túró Magyarországon évente.

Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Vezérigazgatóságával (AMC) karöltve a jelenleg fejenként és évente 4 kilogrammos hazai túrófogyasztás ösztönzésére koncentrál, de a távlati tervekben szerepel az európai fogyasztás növelése is. 

Az oltalomszerzés szabályait uniós rendelet rögzíti, a meglehetősen bürokratikus és időigényes procedúra három magyarországi hatósági kör után az Európai Bizottságnál ér véget, jóváhagyással vagy elutasítással. Hasonló, de külön eljárásrendű szisztéma működik a szeszes italoknál (azon belül is elkülönül a borok és az égetett szeszek eredetvédelme). Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy kizárólag a jelentős exportot bonyolító és a külpiacain a vevők körében már ismert termékeket éri meg eredetvédelemmel ellátni. Az uniós oltalom nem a piacszerzést segítő marketingeszköz, hanem inkább egyfajta minőségbiztosítás – közérthető, fogyasztóbarát formában.

A „Rögös túró” készítésének technológiája élesen elválik a többi friss sajtétól. A tej alapanyagból savas vagy vegyes alvasztással készített, majd kidolgozott alvadékból kíméletes módon, gravitációs úton, csurgatással, azaz önpréseléssel távolítják el a felesleges savó mennyiséget, ügyelve mindvégig, az adagolás-csomagolás során is, a kialakult morzsás, rögös, kelvirágszerű állomány megőrzésére. A „Rögös túró” elsősorban állományában és az ezt eredményező alvadék-kidolgozási és savó-elválasztási eljárásban tér el más túróféleségektől.A technológiának köszönhetően kialakult, laza rögökbe összeálló, kelvirágra emlékeztető halmazokból álló szerkezettel egyetlen más friss sajt, illetve tejtermék sem rendelkezik. Az ízesítőanyagok nélkül készülő, csak kis mértékben savanyú, sajátosan nedves és morzsalékos állapotban forgalomba kerülő termék abban különbözik a piacra kerülő más típusú friss sajtoktól, hogy azokat például hőkezelt-gyúrt módon, vagy mint sütemény-alapanyagot, édesen, tejszínesen készítik. 

A „Rögös túró” a magyar konyha egyik alapélelmiszerének számít. Számos hagyományos étel csak ebből a rögös túróból készíthető el.