Hírek > Új tipusú szerves műtrágya sertéstelepeknek

2020 maj 19


Új, integrált biológiai hulladék feldolgozó technológiát fejleszt ki a gödöllői székhelyű Profikomp Környezettechnika Zrt. vezette konzorcium, amellyel elsősorban állattartó telepek állíthatnak elő új típusú szerves trágyát. A konzorcium, amelynek a zrt. mellett tagja a Kaposvári Egyetem és az orosházi Béke Agrár Kft., a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 466 millió forintos támogatásával, 874 millió forintból fejleszti az eljárást.

A szalma, kukorica, istállótrágya, faapríték speciális előkészítésével, illetve ásványi anyagok összekeverésével “töltetet” hoznak létre, amelyre állati hígtrágyát öntöznek – ismertette Dér Sándor, a társaság kutatási igazgatója az MTI-vel. Ebből a keverékből biológiai szárítási eljárással aerob – levegőztető – kezelés során keletkező hő természetes melegedésének hatására távozik a nedvesség, és feltárják a mezőgazdasági hulladékok cellulóztartalmát. Az így előkészített anyagot tovább lehet komposztálni, és szilárd fázisú biogáz-termelésre fordítani. A komposzt és a biogáz előállítás során visszamaradó erjesztési maradékok, illetve további természetes és ásványi kiegészítők segítségével új típusú, magas tápanyagtartalmú szerves trágyát állítanak elő. A technológia különböző üzemméretekben is telepíthető.
 

                                                  
 

A remények szerint az eljárás elsősorban állattartó telepek számára lehet hasznos, amelyek a hígtrágyából annak kiöntözése helyett szilárd szerves trágyát állíthatnak elő. Emellett egy rendszerben lehet integrálni az összes mezőgazdasági hulladékot – mondta a kutatási vezető.