Hírek > Országszerte VitaPig Roadshow 2014, nagy érdeklődés mellett

2020 maj 19



Ebben az évben is,  a hagyományoknak megfelelően szakmai szimpóziumokra invitáltuk a  sertéstartókat.Az ország négy pontján, roadshow jelleggel, állandó előadókkal tartottuk a VitaPig RoadShow-t, amelyen egységes tematikával „boncolgattunk” a témákat. Ebben az évben a koca volt a célkeresztben, nem véletlenül a programunk mottója: „Célkeresztben a sertés szaporodásbiológiája”.

                   

Előzménye a programnak májusra nyúlt vissza, hiszen a Vitafort Országos Szakmai Partnertalálkozóján ezek a témák „munkamûhely” jelleggel fel lettek villantva. Akkor nem volt alkalmas se a hely, se az idő a témák részletesebb tárgyalására, ezért azt az ígéretett tettük, hogy ezt, immáron részleteiben is megtárgyalva, pótolni fogjuk. Ez történt 2014. október 14-17.-e között, Hajdúnánáson a Tedej Zrt.-nél, Csorváson a Zrt. Rudolf Kastélyában, Belvárdgyulán a Belvárdi fogadóban és Sárváron a Vadkert Majorban.


A találkozók sikerét a neves előadók garantálták. A kiscsoportos összejöveteleken a köszöntő után, melyet Kulik Zoltán vezérigazgató (és én) tartottunk, rögtön a téma közepébe vágva Dr. Molnár Tamás címzetes egyetemi docens a NÉBIH képviseletében a napi aktualitásról, a PRRS magyarországi helyzetéről és a mentesítés folyamatáról, és persze magáról a betegségről tartott egy mindenkit érdeklő előadást. Ezután Dr. Mézes Miklós tanszékvezető egyetemi tanár  (SZIE-Takarmányozási Tanszék- Gödöllő) a láthatatlan ellenségekről, a toxinokról beszélt. A téma időszerûségét a friss takarmány vizsgálati eredmények is alátámasztották. Miután megtartottuk a szünetet, áttértünk a takarmányozási témákra, hisz erről csak akkor lehet beszélni, ha megoldottuk a fertőző betegségek elleni védekezést és „kiiktattuk” a láthatatlan kártevők, a toxinok mérgező hatásait. Első előadónkat a rendezvényeinket rendszeres látogató partnereink már ismerősként üdvözölték. Eric Schetelat, a franciaországi InVivo NSA- INZO sertéstakarmányozási osztályvezetője a rost jelentőségéről beszélt a fialás körüli időszakban, melyet rendkívül jó szakmaisággal Sándor Szilvia, az InVivo NSA- INZO magyarországi felelőse tolmácsolt a hallgatóságnak.

Ezután jött Dr. Wekerle László professzor, aki a kocák takarmányozását, egy életen átívelő „táplálkozását”, ennek elvárásait és buktatóit ecsetelte.

                                   
   

Az előadásokat minden helyszínen más, Bódi Zsolt, Balla Gyula, Bakk Róbert és Holbok László zárta, de a témájuk egyforma volt mind négy alkalommal: a megfelelő mikroklíma biztosításánák fontossága.
 
Ezt úgy foglaltuk össze, hogy hiába a járvány és toxin „mentesítés”, hiába a megfelelő rost és takarmány ellátás, ha nincs levegő, nincs oxigén, kezdődik előről minden. De mivel az házgazdának nem illik kezdenie, ezért ez téma maradt a végére. A jóhangulatú megbeszélések aktívak voltak és oldottak. A céljukat elérték, gondolatokat adtak, néha megoldásokat is, de olyan témával foglalkoztak más-más szemüvegen keresztül, amely egy sertés telep gazdaságosságát döntően befolyásolja.

Találkozunk jövő ősszel előadókörutunk valamelyik állomásán!


Szegszárdy Imre
értékesítési igazgató,
Vitafort Zrt.