Hírek > Megújítottuk együttmûködési megállapodásunkat

2020 maj 19



Megújította együttmûködési megállapodását a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szerződést Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója és Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke írta alá.

A Vitafort Zrt. 2012 decembere óta kiemelt pártoló tagja a Terméktanácsnak. A korábbi, határozott időtartamra szóló megállapodás újbóli aláírására, ezáltal az együttmûködés megerősítésére került sor Dabason, sajtóreggeli keretében.



A magyar takarmányipar vezető cége a Vitafort Zrt. több mint három évtizede szolgálja a magyar állattenyésztést. A cégcsoport tevékenysége a takarmányozás teljes vertikumát lefedi, s kiemelkedő vezető helyet tölt be a tejelő szarvasmarha takarmányozásban. Az országban egyedülálló módon a termelést biztosító 6 üzemegység egy helyen, a cég 11 hektáros telephelyén található, Dabason. Kulik Zoltán vezérigazgató a megállapodás aláírása kapcsán elmondta, hogy évek óta kiváló az együttmûködés a Tej Terméktanáccsal, amely a Vitafort és tejtermelő partnerei számára egyaránt gyümölcsöző volt. A tejágazati stabilitás, a piac minél zökkenőmentesebb mûködése pedig valamennyi piaci szereplőnek, így a Vitafortnak is érdekében áll. Erről az összefogásról szól a megállapodás.
A vezérigazgató hozzátette, cégük mintegy 70 ezer tejelő tehén takarmányozását látja el, takarmánnyal és szolgáltatásokkal. Mind a tejelő tehenek, mind az ellenőrzött szarvasmarha telepek számát alapul véve mintegy 40%-os a piaci részesedésük. Jelenleg mind mennyiség, mind minőség vonatkozásában jobb a takarmánypiaci helyzet az egy évvel korábbihoz képest, igaz ez a szemes takarmányok, így a búza, kukorica esetében is. Azonban a vitaminok, premixek, mikroelemek árára negatív hatással lehet az euro/forint árfolyam alakulása. Hozzátette továbbá, hogy a közös érdekek miatt egy takarmánygyártó sem függetlenítheti magát teljesen az aktuális tejpiaci helyzettől.

Mélykuti Tibor elnök a sajtótájékoztatón a tejágazat kilátásaival kapcsolatban elmondta, a tejkvóta kivezetése után a becslések szerint az EU tejtermelése számottevően nem, csupán a régiók közötti megoszlása fog változni. A globális kereslet dinamikus növekedésének és a tejpiaci liberalizáló lépéseknek köszönhetően a világpiaci folyamatok hatása az EU-ban tovább erősödik majd.
Az elnök hozzátette, a piaci verseny éleződésével a piaci lehetőségek is vélhetően bővülni fognak, melyeket a hatékonyabb költségszerkezettel termelő, versenyképesebb tejiparral rendelkező tagországok fognak tudni kihasználni.

A hazai felvásárlási és tejtermék árak a szoros kereskedelmi kapcsolatok révén az uniós árakhoz igazodnak, így a világpiaci árak változása a jövőben még nagyobb hatással lehet a magyarországi piacra.
A gazdaságos és piacképes tejtermelés kulcsfontosságú ágazata a magyar mezőgazdaságnak. A hazai tejágazatban a takarmányozás – tekintettel arra, hogy a tejtermelési költségek között az egyik legnagyobb költségtényező – kiemelt fontosságú. A takarmánypotenciállal való felelős gazdálkodás a versenyképesség döntő feltétele, mely a kvótarendszer 2015. évi megszüntetése kapcsán is kulcsfontosságú szereppel bírhat a jövőben.

Forrás:Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács


Az eseményről riportfilmben tudósított a Dabas TV.

                                                                     


Egervári Ildikó
marketing és kommunikáció
Vitafort Zrt.