Hírek > Megkerülhetetlen a magyar mezőgazdaság modernizációja

2020 maj 19


Az agrárminiszter szerint a mai fiataloknak kell megtalálnia a választ arra a kihívásra, hogy 2050-re 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség úgy, hogy 30 százalékkal kevesebb termőterület és 40 százalékkal kevesebb ivóvíz áll ehhez rendelkezésre.


                                           

 

Az agrárium korszerűsítése mellett a magas színvonalú szakképzés az alapja a magyar mezőgazdaság versenyképességének – jelentette ki az agrárminiszter hétfőn Csongrádon. Nagy István a minisztérium Bársony István Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban rendezett országos tanévnyitó ünnepségén úgy fogalmazott, az agrárium korszakváltáshoz ért, a magyar mezőgazdaság modernizációja megkerülhetetlen.

A miniszter leszögezte, jó döntés, ha egy fiatal a mezőgazdasági szakképzést választja. Kifejtette, 2050-re 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség úgy, hogy 30 százalékkal kevesebb termőterület és 40 százalékkal kevesebb ivóvíz áll ehhez rendelkezésre. Erre kihívásra a mai fiataloknak kell majd megtalálniuk a választ – mondta.

Az agrárium stratégiai ágazat, de más szektorok óriási csábító erővel bírnak a fiatalok számára, ezért le kell számolni a mezőgazdasághoz kapcsolódó „sáros gumicsizma” negatív sztereotípiájával – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: az agrár-szakképzés a legszínesebb és legszélesebb ismeretanyagot nyújtja.

Az agrárszakképző intézményekben 20 559 diák tanul, mezőgazdasági, agrárgépész, környezetvédelmi, élelmiszer-ipari, földmérési, kertészeti, valamint erdészeti és vadgazdálkodási területen. A minisztérium a mezőgazdaságot sújtó szakemberhiány csökkentése érdekében folyamatosan figyelemmel kíséri a munkaerő-piac szereplőitől érkező jelzéseket. A szakmai szervezetekkel szoros kapcsolatot fenntartva fejleszti az agrárszakképzést, a többi közt ösztöndíjrendszerrel támogatja a hiányszakmák elsajátítását – mondta Nagy István, példaként említve, hogy a minisztérium fenntartásában működő iskolákban elindult a pék-cukrász képzés is.