Kiemelt marad a szójatermesztés támogatása
2020-02-04



A szója és a fehérjenövények támogatása Magyarországon és az Európai Unióban jóval az átlag fölötti, a következő uniós költségvetési ciklusban is a legjobb esély van arra, hogy a kiemelten támogatott kategóriába tartozzanak – jelentette ki egy szakmai konferencián Madarász István, az Agrárminisztérium támogatáspolitikai főosztályának osztályvezetője. Az Európai Bizottság ugyanis prioritásnak tekinti, hogy növekedjen az unióban a növényi fehérjék termesztése. Jelenleg akár három jogcímen is igényelhetnek támogatást a fehérjenövények termesztői, hiszen a területhez kötött alap- és a zöldítési támogatáson kívül termeléshez kötött dotációt is kaphatnak.   


                                                       
 

Utóbbira a jelenlegi uniós ciklusban évi kétmillió euró fordítható, ami – mivel a szója vetésterülete 2018-ban csökkent az előző évihez képest – azt jelenti, hogy hektáronként több mint 65 ezer forint termeléshez kötött támogatást vehetnek igénybe a szójatermelők, szemben a 2017-es 51 900 forinttal.

Akkor több mint 75 ezer hektárról takarítottak be szóját 2,4 tonnás hektáronkénti átlagterméssel, tavaly pedig 60 ezer hektárról 2,9 tonnás átlaggal. A termőterület csökkenését az is okozhatta, hogy tavalytól már tilos a zöldítésbe bevont területeken növényvédő szert használni. Madarász István szerint a visszaesés átmeneti.

A vetésterület az idén közelebb lesz a 70 ezer, mint a 60 ezer hektárhoz – mondta Bene Zoltán, a szójavetőmagot is forgalmazó Karintia Kft. cégvezetője. Szerinte vonzó lehet a gazdálkodóknak a szójatermesztés eredménytartalma is: a cége által az olajos növényekre készített összehasonlítás szerint az elmúlt három évben a napraforgóval átlagosan 66 ezer, a repcével 82 ezer, a szójával 106 ezer forint hektáronkénti nyereséget lehetett elérni. Ehhez persze kellett a szójatermesztéshez kötött támogatás is, amely, ha fennmarad – márpedig erre minden esély megvan –, akkor további lendületet adhat a hazai szójatermő-terület növekedéséhez.