Hírek > Csökkent az állatállomány és a takarmánygyártás tavaly

2020 maj 19


Az Európai Unió takarmánygyártása tavaly 4 százalékkal 143 millió tonnára csökkent, a magyarországi visszaesés mértéke 3,8 százalék volt - mondta Kulik Zoltán a dabasi Vitafort Elso Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. vezérigazgatója a cég által rendezett Országos Partnertalálkozón tartott konferencián. Kifejtette: a magyarországi visszaesés 220 ezer tonnával kevesebb takarmányt jelentett a megelozo évhez képest. A csökkenés ellenére a Vitafort 1 százalékkal 19 százalékra növelte részesedését a magyarországi takarmánypiacon, 730 ezer tonna készkeverék takarmánnyal egyenértéku termék eloállításával.

               


A világban eloállított ipari takarmány mennyiség 65 százalékát négy ország, illetve közösség - az Egyesült Államok, az EU, Kína és Brazília - állította elo. Miközben az Egyesült Államokban 1, Kínában és Brazíliában pedig 10-10 százalékkal több takarmányt állítottak elo 2009-ben az elozo évhez képest, az EU-ban a termelés 7 millió tonnával, 4 százalékkal, 143 millió tonnára csökkent.




Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnöke az állatállomány csökkenésére emlékeztetett. A sertésállomány mérséklodése ugyan a KSH adatai szerint 2009 végére "végre leállt" Magyarországon, a vágóhidak azonban tavaly szarvasmarhából az elozo évinél 7 százalékkal kevesebbet, 113 ezret, sertésbol pedig 0,1 százalékkal kevesebbet, 4,3 milliót vágtak le.


A magyar élelmiszeripar piacainak negyedét veszítette el az EU csatlakozás óta, foként a rossz makrogazdasági környezet miatt - mondta Éder Tamás. Hozzátette: ma Magyarországon EU fejlesztési támogatást gyakorlatilag bármilyen ágazati szereplo tud igényelni, kivéve a nagy élelmiszeripari cégeket. Ez is oka annak, hogy regionális partnereinkkel szemben veszítettük el piacaink és élelmiszeriparunk egy részét is.


Éder Tamás szerint az élelmiszergazdaság, illetve a húságazat kialakult negatív helyzetének helyreállítására át kell rendezni a támogatásokat, preferálva az állattenyésztést és élelmiszeripart. Elo kell segíteni a konszolidációt és a koncentrációt, a tartós szerzodéses kapcsolatokat, növelni az integrációkat. Támogatni kell a minoségi magyar húsipari termékek promócióját és csökkenteni az áfa-t. A jelenleginél súlyosabb szankciókat kell továbbá alkalmazni a jogszabályokat súlyosan, szándékosan megszegokkel szemben.


Forrás:
www.agrarhaszon.hu
Irta: Tóth László Levente

A VITAFORT Országos Partnertalálkozóján elhangzott további eloadásokról valamint eseményekrol napokon belül részletes összefoglalót adunk!

Vitafort Zrt.
marketing és kommunikáció