Befejeződött a Vitafort Zrt. és az NAIK-ÁTHK közös kutatás-fejlesztési programja
2015-09-04


2015.02.28-án befejeződött a Vitafort Zrt. és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ-Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet (NAIK-ÁTHK) közös konzorciumi projektje, egy új takarmányozási rendszer kifejlesztésére irányuló kutatás-fejlesztési programja.


SAJTÓKÖZLEMÉNY

Befejeződött a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ - Állattenyésztési, takarmányozási és húsipari Kutatóintézet közös kutatás-fejlesztési programja.

2015.02.28-án befejeződött 2015.02.28-én a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ-Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet (NAIK-ÁTHK) közös konzorciumi szervezet keretei között folytatott új takarmányozási rendszer fejlesztésére irányuló kutatás-fejlesztési programja. A projekt keretében létrejött takarmányozási rendszer - az állatok gyógyszerezése nélkül - szarvasmarháknál az elléskörüli, azaz az ún. tranzíciós időszakban segíti az immunrendszer mûködését, involúciós szövődmények prevencióját/kezelését, az ellés utáni újravemhesülést, mangalicák esetében pedig többek között segít optimalizálni az ovulációs rátát, és javítani a korai újravemhesítés eredményességét.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával valósult meg.

A fejlesztés bemutatása:

A tejhasznú szarvasmarhák esetében, az utóbbi években a genetikai előrehaladás és szelekció elsősorban a nagyobb termelőképességre irányult és komoly eredményeket ért el, de ezzel párhuzamosan kedvezőtlen tendenciák jelentek meg a fertilitási eredményekben, és a tejelő tehenek egészségi állapotában is (immunrendszer állapota, hasznos élettartam drámai csökkenése stb.).

A magyarországi mangalica sertések esetében az extenzív tartási mód intenzívvé alakítása következtében pedig megjelentek az intenzív tartás jellemző problémái.E mellett megállapítható volt az is, hogy az alkalmazott takarmányozási gyakorlat elavulttá vált, nem követte az nagymértékû genetikai előrehaladást és ezzel számos élettani probléma forrásává vált.      

Jelen pályázatunkban sikerrel oldottuk meg azt, hogy a tejelő tehenek tranzíciós időszakának újszerû takarmányozásával lehetővé váljon a szárazonállás optimális idejének meghatározása az állatok tőgyegészségügyi állapotának romlása nélkül. Ugyanakkor a korábbiakban ismert problémák – amelyek a laktációs periódus első szakában törvényszerûen és ismert módon jelentkeznek pl. a NEB – lényegesen kisebb káros hatást okoztak, amelynek következtében komoly mértékben javult az állatok immunállapota, ebből adódóan a kiesések száma, lényegesen kedvezőbbé váltak a szaporodásbiológiai mutatók (involúció, magzatburok visszatartás, korai embrióelhalás stb.) és ezáltal jelentősen javíthatóvá vált a tejtermelés gazdaságossága.

A mangalica sertések esetében sikeres volt az ovulációs ráta optimalizálása, és igazoltan javult az újravemhesítés eredményessége.  

A NAIK-ÁTHK herceghalmi kutatóival együttesen végzett munka kiváló szimbiózis volt, mivel a munkafolyamatok során végzett okszerû biokémiai és szaporodásbiológiai vizsgálatokkal objektív hátterét és magyarázatát adták azoknak az eredményeknek, amelyek telepi szinten a termelési mutatókban megvalósultak.


Elérhetőség:
Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt.
Cím: 2370 Dabas, Szabadság u. 3.
Telefon: +36 29 / 360-155
 E-mail: vitafort@vitafort.hu
Honlap: www.vitafort.hu


Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ - ÁTHK
Cím: 2100 Gödöllő, Szent-Györgyi Albert u. 4.
Postacím: 2053 Herceghalom, Gesztenyés u. 1.
Telefon: +36 23 / 319-133
E-mail: atk@atk.hu