Közlemény - Tájékoztató a tejelő tehén takarmányok aflatoxin szennyezettségének csökkentési lehetőségeiről
2013-03-29


Szennyezett takarmány etetésével a tejben az aflatoxin 1 napon belül megjelenik, annak elhagyásával viszont már 1-2 napon belül el is tûnik.Keresse szaktanácsadóinkat!
2012. év végén a hazai termesztésû kukoricában is feltûnt a penészgombák által termelt aflatoxin szennyezés. A tejben – szennyezett takarmány etetése esetén – az aflatoxin már 1 napon belül megjelenik. A biztonságos, határérték alatti aflatoxin-tartalmú tej termeléséhez ad javaslatok a NÉBIH a honlapján és közösségi oldalán elérhető tájékoztatóban.
A biztonságos, határérték alatti aflatoxin-tartalmú tej termelésének kulcsa a helyes takarmányozási gyakorlat; a lehető legalacsonyabb szennyezettségû alapanyagokból összeállított takarmányok használata; a szemes kukorica rostálása és az ún. toxinkötők alkalmazása.

                                                           

Szennyezett takarmány etetésével a tejben az aflatoxin 1 napon belül megjelenik, annak elhagyásával viszont már 1-2 napon belül el is tûnik. A NÉBIH termelőknek szóló tájékoztatójában az aflatoxin szennyezettség megelőzésének legfontosabb eszközeiről tájékozódhatnak az érintettek.

Keresse szaktanácsadóinkat, értékesítési munkatársainkat!

Forrás: Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság